Amsterdam expert sinds 1996
eerlijk en persoonlijk advies

Geprezen voor prijs/kwaliteit
door honderden zakelijke klanten

Snel en goed geregeld
1 contactpersoon, 1 draaiboek, 1 factuur

Uitje is succesvol opgeslagen in je favorieten!

Marieke Wagenmans versterkt Puur* Amsterdam en ziet de stad door andere ogen!

Om de stad beter te leren kennen werd mij voorgesteld een wandeling mee te lopen met Mee in Mokum. Dit zijn wat oudere enthousiaste mensen die veel feitjes weten over de stad en je dus meenemen om hun verhaal aan jou kwijt te kunnen.

Om half 11 verzamelen om je klaar te maken voor de tocht, eerst dus nog even een lekker kopje koffie. Maar al gelijk wat geleerd, ga nooit bij de gidsen aan tafel zitten want dat is niet de bedoeling!

De tocht ging beginnen en ik zat in een groep met 4 andere dames die ook nog van niets wisten en gewoon omdat het ze interessant leek meegingen.

Het begin van de tocht was erg leuk, en ik heb veel geleerd over de weeshuizen die bij het Amsterdams Historisch museum staan. De beelden die erbij horen bijvoorbeeld het beeld bij de ingang, met alle weeskinderen in pak.

De tocht ging verder en we liepen richting de Jordaan waar mij onderweg werd verteld waarom de meeste huizen in Amsterdam een beetje schuin staan. Schuin??

Ja de huizen buigen echt een behoorlijk stukje voorover. Dit komt door verschillende redenen, ten eerste waren de huizen van hout gebouwd en was het dus niet handig als het hout nat werd bij regen, door het huis een beetje schuin te laten staan droop het water er gemakkelijker af. Ten tweede zie je een haak aan de bovenkant van het huis zitten, dit kwam omdat de meeste huizen warenhuizen waren en als ze dus zware, grote dingen naar boven moesten tillen dan had je iets meer ruimte tussen de muur en bijvoorbeeld de piano. Zo kan ik nog 2 redenen opnoemen maar dan wordt het een te lang verhaal.

De Jordaan, mijn eerste indruk was wel gezellig, net als de rest van Amsterdam omringd door grachten. De huizen vond ik grappig om te zien hoe die gebouwd zijn, de meeste huizen hebben namelijk 2 deuren. Dit is gewoon zo gebouwd zodat er meerdere mensen in 1 huis konden wonen. Verder de vele hofjes bij de huizen. Erg mooi om te zien en horen hoe muisstil het dan is binnen zo een hofje, en je bent het hofje nog amper uit of het drukke Amsterdamse geluid komt alweer op je afvliegen.

Deel dit bericht

Schrijf je in voor de nieuwsbrief