Amsterdam expert sinds 1996
eerlijk en persoonlijk advies

Geprezen voor prijs/kwaliteit
door honderden zakelijke klanten

Snel en goed geregeld
1 contactpersoon, 1 draaiboek, 1 factuur

Uitje is succesvol opgeslagen in je favorieten!

Een rondleiding door de Jordaan voor toekomstige Amsterdam experts

huis in de Jordaan met rode houten ramen

Onze favoriete buurt! De Jordaan staat bol van de smalle straatjes, pittoreske pleintjes en echt Amsterdamse cafeetjes, heerlijk gezellig dus. De Puur* stagiaires vertellen je hun ervaringen met rondleidingen door de Jordaan.

Met een gids door de Jordaan

Phoebe de nieuwe stagiaire loopt mee met een gids in Amsterdam. Ze is al halverwege het vaste ritueel, tijd voor een rondleiding door de Jordaan. Je inlezen in de mooie dingen die je kunt doen in Amsterdam, kijken wat we beloven op de site en dan de laatste stap…

Hieronder haar verslag:

Ik had om 11:00 een wandeling met een gids door de Jordaan. Er zouden nog 3 andere mensen uit Amersfoort meelopen op tijdens de rondleiding maar die kwamen niet meer opdagen. Dus liepen we een half uur later met zijn tweeën naar de Jordaan toe. Het regende zo hard dat we eerst naar Magna Plaza gingen daar ging hij een stukje over de geschiedenis vertellen. Daarna liepen we weer door naar de Westermarkt. Hij legde de structuur van de stad bij de eerste gracht de Singel. De stad is omringd met grachten. Een grote cirkel om de stad. Daarna legde hij het homomonument uit dat het een grote driehoek is op het plein. De meeste homofeesten worden daar gegeven. Daarna vertelde hij over de Westerkerk en gingen we naar binnen om een kijkje te nemen.

Toen liepen we rechtstreeks naar de Jordaan. We kwamen onderweg een 2 huizen tegen met grote rode houten ramen. De aparte woningen die we voorbij liepen en de velen cafés vond ik erg bijzonder. Tijdens de Jordaan tour kom je in straten waar je normaal nooit komt. Daarna liepen we in de buurt met straten met bloemennamen. Ook liepen we over het plein waar elke maandag de Noordermarkt wordt gehouden. Ik vond het apart dat de straten naar bloemennamen zijn vernoemd. De gids liet me ook paar hofjes zien. Het verraste me dat er in een hof vaak nog een aantal huizen en flats staan, dat had ik niet verwacht. Veel studenten zitten daar. Ik vond het erg mooi van binnen de architectuur en de bloemen. Ook was interessant dat de panden vernoemd zijn naar de naam van het beroep dus timmerman, smid enzovoorts en daar wonen nu gewoon particulieren eronder.

Ik vond het plein waar het standbeeld van Thijs staat ook leuk. Er zit zelfs een café van hem en een markt. Hij vertelde ook dat de Westerstraat gedempt is omdat er vroeger een gracht was die ze wilden herstellen. Alleen mensen waren erop tegen omdat er dan geen parkeerplaatsen meer zouden zijn. Wat ik ook erg bijzonder vond is de Stadsdeel leningbank. Als je erg krap zit kan je kostbare spullen daar brengen en dan kijken ze wat de waarde is en dan krijg je er een bepaald bedrag voor. Wil je het later ooit terug krijgen kan je het weer voor het zelfde bedrag terugkopen. Soms komen mensen niet meer terug en dan is er een keer per maand een veiling en dan kan je tegen een hele goede prijs mooie spullen kopen. Daarna kwamen we op de grens van de Jordaan. Mijn rondleiding eindigde ergens in de Jordaan.

Accordion, echte amsterdamse gezelligheid in de Jordaan

Amsterdam ontdekken

Germain ontdekt Amsterdam tijdens rondleiding door de Jordaan en de Binnenstad van Amsterdam, met gidsen. Ik geloof in goede gidsen. Een topgids maakt het verschil tijdens je uitje. Een onnozele gids maakt je rondleiding en dag tot een hel. Een goede gids zorgt voor buldergelach en een dag die je nooit vergeet. Germain is net nieuw bij Puur Amsterdam en liep voor de eerste keer met een gids door de oude binnenstad en de Jordaan. Hij keek zijn ogen uit! Hier zijn verslag.

De oude binnenstad

De rondleiding bestond uit twee delen. Het eerste deel was een rondleiding door de “oude” binnenstad van Amsterdam. De dag begon bij het museumcafé Mokum waar we na de introductie van onze gids Liesbeth gelijk het weeshuis gingen bekijken. Normaal gesproken loop ik hier altijd voorbij als ik door de Kalverstraat loop dus ik was zeer verrast dat er zo’n groot gebouw zich bevond achter deze drukke winkelstraat. Na het weeshuis liepen wij door naar het Begijnhof en hier vonden wij het stukje rust in het hartje Amsterdam. Zeer verrassend en net zoals het weeshuis totaal niet verwacht dat we dit zouden vinden achter een drukke straat als de Kalverstraat. Ik had het Begijnhof alleen een keer gezien op Pownews, maar nu dus ook in het echt.

Onze tour werd vervolgt via het Rokin via Oudezijds Voorburgwal door de “oude” binnenstad van Amsterdam, dit was voor mij een ervaring omdat ik dit gedeelte op de wallen en zeedijk na nog nooit gezien had. Via het Radisson BLU hotel (waar we even een kleine pauze hadden om op te warmen met een bakkie) van de zuider kerk naar de Nieuwmarkt. De Nieuwmarkt is waar we de verhalen te horen kregen over het ophangen van mensen in de tijd van Lodewijk Napoleon. Na de Nieuwmarkt een stukje door Chinatown, waar we ons even in China konden wanen. Door naar de zeedijk, en na de foto met mevrouw Bosshardt kwam onze tour ten einde. De dag was het ene verhaal na het andere over de verschillende gevelstenen, nissen en diverse beelden op de daken van de panden, dit zorgde bijna voor een stijve nek aan het eind van de dag. Maar mede door het enthousiasme van de gids en de totale nieuwe ervaring voor mij was het een tour om nooit te vergeten.

beelden op het Johnny Jordaan

De Jordaan

Eén tour was nog niet genoeg, in Amsterdam is zoveel te ontdekken! Onze tweede rondleiding was door de Jordaan, met onze “oude Amsterdammer” Jos gingen we op pad. Al gauw kwamen de mooie verhalen over de Jordaan naar boven. Waar het gezegde de gezelligheid van de Jordaan vandaan komt en dat de Jordanese vinden dat de Westerkerk bij de Jordaan hoort. Terwijl de Westerkerk zich niet in de Jordaan bevind, maar in het “rijke” gedeelte van Amsterdam. We waren nog geen 3 stappen in de Jordaan en daar begon onze Jos al, met te vertellen over het stambeeld van bolle Jan en mies. Hij vond dat dit standbeeld niet thuis hoorde op het Johnny Jordaan plein. Dat het maar een gift was van Rene Froger aan zichzelf. En dat op dat plein alleen mensen mochten staan die echt met de Jordaan verbonden zijn. Het enige positieve wat Jos kon vertellen was dat het gelukkig wel in dezelfde stijl was als de andere standbeelden.

Stukje verder tijdens mijn rondleiding door de Jordaan vertelde Jos dat steeds meer dure kledingwinkels en merken zich willen vestigen in de Jordaan, waardoor er nu een mix was tussen de yup en de ‘oude Jordanese’. Deze mix is op dit moment perfect, maar het moet niet te ver door slaan. Mede omdat de Jordaan altijd de wijk was geweest voor de arme Amsterdammer. Hoe verder we de Jordaan inkwamen hoe gemoedelijker alles werd, de kroegen en de winkels lieten we achter ons en de gemoedelijke woningen en hofjes kwamen te voorschijn. Jos vertelde dat de hofjes in de Jordaan allemaal particulier aangelegde hofjes waren door de wat rijkere bewoners die geen kinderen hadden om voor ze te zorgen. Wanneer deze bewoner ziek zou worden ging hij of zij ervan uit dat de bewoners, waar hij onderdak voor geregeld had, dan over hem/haar zou ontfermen. Deze hofjes werden dan zo bebouwd dat er een kapel was, een gemeenschappelijke pomp en een secreet (daar komt het gezegde vuil secreet vandaan).

Daarnaast vertelde Jos dat de nummering die gedaan was in Amsterdam, altijd vanuit het noorden was. Als het niet vanuit het noorden kon dan werd het vanuit de dam gedaan. En als er nummers miste dat dit kwam doordat er normaal huizen zaten achter de originele straat. Dit kwam doordat er zoveel ruimte tekort was dat elke vierkant meter in de Jordaan gebruikt werd. Na een aantal hofjes kregen we ook nog één van de acht originele gootstenen te zien die in Amsterdam te vinden zijn. De laatste stop van onze rondleiding door de Jordaan. Jos legde uit waarom de oude grachtenpanden naar voren leunen en uit elkaar staan, de functie van het kattengat. En voornamelijk hoe gezellig de Jordaan wel niet is. Al met al weer een zeer leerzame dag!

Deel dit bericht

Schrijf je in voor de nieuwsbrief