Amsterdam expert sinds 1996
eerlijk en persoonlijk advies

Geprezen voor prijs/kwaliteit
door honderden zakelijke klanten

Snel en goed geregeld
1 contactpersoon, 1 draaiboek, 1 factuur

Uitje is succesvol opgeslagen in je favorieten!

Hartjesdagen Amsterdam …groot feest op de Zeedijk

De Hartjesdagen op de Zeedijk (derde weekend van augustus) zetten de eeuwenoude traditie van Hartjesdag voort. Hartjesdag was een feestdag die op de derde maandag in augustus in Haarlem en Bloemendaal werd gehouden, en in delen van Amsterdam, met name rond het Haarlemmerplein, in de Jordaan, en in de Dapperbuurt. Tegenwoordig zijn de Hartjesdagen in het weekend ervoor (beginnend op vrijdagavond met een feest georganiseerd door de horeca) in de Amsterdamse binnenstad (omgeving van de Zeedijk). Vooral door de homoseksuelen van Amsterdam wordt het uitbundig gevierd met verkleedpartijen, waarbij de meest origineel verklede man en meest origineel verklede vrouw worden gekozen.

Hartjesdag vroeger
Op Hartjesdag werden vroeger vuurtjes gestookt en kinderen zamelden geld in voor vuurwerk dat 's avonds werd afgestoken. Later ontwikkelde het zich tot een soort carnaval, waarbij veel werd gedronken, en mannen zich verkleedden als vrouwen, en vrouwen zich verkleedden als mannen. Het werd toen ook al rond de Zeedijk gevierd.

Oorsprong
Waar Hartjesdag vandaan komt is niet duidelijk. Waarschijnlijk is het in de Middeleeuwen ontstaan. Vermoed wordt dat de naam een verbastering is van 'hertjesdag'. Het zou een feestdag zijn geweest waarop in de bossen rond Haarlem door het gewone volk op herten mocht worden gejaagd, wat normaal gesproken aan de adel was voorbehouden. Het wild werd vervolgens op straat gebraden en opgegeten.

Hartjesdagen op de Zeedijk
De Hartjesdagen werd in 1997 nieuw leven ingeblazen door de Buurtvereniging Zeedijk. Zij zagen het als goede publiciteitsstunt om de wereld te laten zien hoeveel er was veranderd in de buurt. De Zeedijk was namelijk ooit een no-go gebied waar niemand meer wilde wonen. Het is een feest voor de buurtbewoners die, ook in die moeilijke tijd, waren gebleven. Zonder hen was het veel moeilijker geweest de buurt weer uit het slop te trekken.

Deel dit bericht

Schrijf je in voor de nieuwsbrief