Amsterdam expert sinds 1996
eerlijk en persoonlijk advies

Geprezen voor prijs/kwaliteit
door honderden zakelijke klanten

Snel en goed geregeld
1 contactpersoon, 1 draaiboek, 1 factuur

Uitje is succesvol opgeslagen in je favorieten!

De Wallen: dé toeristische hotspot van Amsterdam

Het oudste deel van de stad, de Amsterdamse Wallen, is een wereldwijd fenomeen. Voornamelijk bekend vanwege het bruisende nachtleven. Een ruim aantal toeristen komt naar ‘The Red Light District’ vanwege de rood verlichte ramen, omdat dit ook één van de weinige dingen is wat zij hierover kennen en horen. Zonde, want deze bijzondere buurt heeft een rijke historie waar weinig bezoekers iets van meekrijgen.

Prostitutie op de Wallen

wallen
Het wallengebied, Amsterdam

Waar velen als eerst aan denken bij het horen van ‘de Wallen’ is prostitutie. Dit is in realiteit maar een klein onderdeel van de rijke geschiedenis en cultuur van de Wallen. Tóch is het wel toepasselijk om hier even bij stil te staan. De prostitutie is in de 15e eeuw op gang gekomen op de Wallen. Veel vrouwen die getrouwd waren met een zeeman waren weduwe geworden. Om het gezin destijds te onderhouden boden deze vrouwen gezelschap aan zeelieden in ruil voor geld. Dit was ten strengst verboden en werd dus in het geheim gedaan. Ongeveer 500 jaar later, in het jaar 2000 werd het bordeelverbod opgeheven. Hierdoor kregen alle raambordelen een vergunning, zodat de gemeente Amsterdam deze bordelen kon reguleren. Uiteindelijk is de Wallen met de rode ramen tot stand gekomen die wij allemaal vandaag de dag kennen.

Bezienswaardigheden op de Wallen

Zoals we al eerder zeiden is de prostitutie en het hele ‘Red Light District’ maar een kleine fractie van de wallen en haar cultuur en historie. De Wallen kent veel meer bezienswaardigheden die zeker het bezoeken waard zijn. Van oude kerken met een rijke geschiedenis tot aan het huis waar Rembrandt van Rijn een aantal jaren heeft gewoond.

Het oudste bestaande gebouw in Amsterdam ligt in de Wallen

De Oude Kerk op de Wallen

Het oudste bestaande gebouw van de stad, De Oude Kerk, dateert uit 1306 en is gevestigd op de Wallen. De beeldenstorm die in augustus 1566 heeft plaatsgevonden heeft ervoor gezorgd dat de kerk een plekje heeft bemachtigd op de Nederlandse en Europese lijst met erfgoedlandschap. Tegenwoordig functioneert de kerk als toeristische attractie, atelier voor jonge kunstenaars en vinden hier diverse diensten plaats. Zeker de moeite waard om te bezoeken als je nieuwsgierig bent naar de geschiedenis van deze kerk! Tegenover de Oude Kerk bevindt het Oudekerksplein. Op dit plein is een beeldje terug te vinden van kunstenares Els Rijerse. Het bronzen beeld, genaamd Belle is een eerbetoon aan alle seks werkers wereldwijd. Ex-prostitué Mariska Majoor is de initiatiefneemster van dit project.

De schuilkerk in de Wallen

Daarnaast kan je ook de schuilkerk bezoeken. Achter de muren van dit prachtige grachtenpand bevindt zich een echte kerk. Vroeger heeft hier een koopmansfamilie gewoond. Deze fantastische kerk is in het geheim gebouwd gedurende de 17e eeuw voor Amsterdammers die niet openlijk voor hun katholieke geloof konden uitkomen. De bovenverdieping biedt een mooi uitzicht op de stad!

Museum het Rembrandthuis

Een andere leuke stop op de Wallen is: Museum Het Rembrandthuis. Het pand is gevestigd op de Jodenbreestraat in het centrum van Amsterdam. In dit pand heeft één van Nederland bekendste kunstenaars gewoond, namelijk: Rembrandt van Rijn. Tussen 1639 en 1658 was de schilder hier woonachtig en creëerde hij vele meesterwerken. Vandaag de dag krijgen liefhebbers de mogelijkheid om een kijkje te nemen in het leven van Rembrandt van Rijn en zijn levenswijze. Als jij meer wilt weten over Rembrandt van Rijn is de Rembrandt wandeling echt wat voor jou!

Wandelen over de Amsterdamse Wallen

De bovengenoemde bezienswaardigheden zijn allemaal te bezoeken op de Wallen. Je kan er natuurlijk zelf op uitgaan om alle parels op de Wallen te ontdekken. Hieronder zie je een voorbeeld van een route die je zou kunnen bewandelen om alles over de wallen te ontdekken!

De wandeling begint op Amsterdam centraal station om vervolgens langs Zeedijk richting de Waag te lopen. De Waag is in de 15e eeuw gebouwd en functioneerde als stadspoort. Vandaag de dag is het een restaurant waar de rijke historie vanaf spat. Na de Waag zal over de Oudezijds voorburgwal naar het Oudekerksplein gelopen worden. Op het Oudekerksplein, in het hart van het Wallengebied is de Oude Kerk gevestigd. Deze kerk is het oudste bestaande gebouw van Amsterdam. Vroeger lag om deze kerk een begraafplaats heen. Echter, in 1655 werd de begraafplaats geruimd en is het plein wat we vandaag de dag kennen ontstaan. Tot slot zal weer over de Damrak gelopen worden richting centraal station. Tijdens deze wandeling of rondleiding is veel te zien en horen over de rijke historie van dit stadsdeel. Dit is slechts een voorbeeld van één van de vele mooie wandelroutes die de Amsterdamse Wallen te bieden heeft.

Feitjes en weetjes over de Wallen

  • De smalste steeg van Amsterdam, genaamd: de Trompettersteeg is terug te vinden op de Wallen en is slechts 100 cm breed. Een stoplicht zou goed van toepassing zijn…
  • Prostitutie is pas sinds 2000 legaal in Nederland.
  • Op sommige plekken op de Wallen zijn rode lampen vervangen door blauwe lampen. Dit is gedaan met een reden. Personen die achter deze ramen staan zijn travestiet of transseksueel.
  • Rood licht stimuleert de groei van nieuwe huidcellen. Hierdoor komt de huid van prostituees ‘aantrekkelijker’ over.

Tieme is jouw Amsterdam expert

Gek op sport, lekker eten en het nachtleven! Hij kent Amsterdam op zijn duimpje en neemt jou graag mee in zijn beleving. Daarbij deelt hij graag de leukste plekken, tips en weetjes over onze fantastische hoofdstad. Tieme blogt over bedrijfsuitjes, events en effectieve teambuilding activiteiten in AmsterdamRotterdam, Utrecht & Den Haag. Bel of mail Puur* Amsterdam en wij sturen je een vrijblijvende offerte om jouw bezoek extra onvergetelijk te maken.

 

Deel dit bericht

Schrijf je in voor de nieuwsbrief