Amsterdam expert sinds 1996
eerlijk en persoonlijk advies

Geprezen voor prijs/kwaliteit
door honderden zakelijke klanten

Snel en goed geregeld
1 contactpersoon, 1 draaiboek, 1 factuur

Uitje is succesvol opgeslagen in je favorieten!

Larissa ontdekt musea in Amsterdam!

Onze leuke stagiare Larissa gaat op zoek naar de highlights van Amsterdam en Utrecht. Zo bezoekt ze musea en schrijft haar beleving op. Jij zweeft mee met haar gedachten.

Dit keer bezocht zij FOAM, het fotomuseum, nog net voor het einde van de tentoonstelling over Vivian Maier en haar werk.

Amsterdam, winter 2015

… Bijna de hele kantoordag zat er al op en voor het laatste uurtje bracht ik een bezoek aan FOAM, een fotomuseum in Amsterdam. Laatste kans om de foto’s van Vivian Maier te spotten!
Ik kocht via internet een kaartje, maar hier werd in het museum niet naar gevraagd… Gekkig joh!

In de eerste hal werd ik al gelijk betoverd door foto’s van de Japanse fotograaf Araki.
Hij werkte voor deze collectie met zwarte achtergronden, bloemen, en poppen.
De kleur van de ‘levende’ materialen popte als het waar van de achtergrond af. Hiermee benadrukt hij hoe dicht het leven bij de dood staat. ‘Heaven & Hell’ heet deze collectie.

De volgende hallen wekte meer een schokkend gevoel… Foto’s vol Japanse poesjes, alles open en bloot, letterlijk. Rode strepen van het bloed, open wonden en aan het bed geketende lichamen. Heel apart, maar het kleurgebruik daarintegen was wel weer erg mooi.
Verder lopend werd ik opnieuw omringd door foto’s die deze man geschoten heeft. Dit keer weer naakten, maar in plaats van dat zij met bloed beklad waren, waren de foto’s vol verf gegooid. Heftig, maar gaaf.

En eindelijk kwam ik aan bij de tentoonstelling waarvoor ik gekomen was, die van Vivian Maier! JA!
Het verschil met de voorgaande foto’s was gigantisch. Vivian Maier was haar hele leven nanny van rijke gezinnen. Ze maakte graag foto’s van het ‘echte’ leven. Geen opsmuk, maar ‘gewoon’ echte kinderen, echte mensen met echte bezigheden. Zo fotografeerde zij graag spelende kinderen, maar ook volwassenen en ouderen van ieder ‘soort’. FOAM heeft een prachtige tentoonstelling weten neer te zetten. Zo bezaten zij niet alleen de selfies van Vivian (jajaaa, selfies!) maar ook een ruime collectie zwart/wit foto’s, kleurfoto’s en bewegend beeld!
De tentoonstellingsruimte waar het werk van de gouvernante hing was dan ook de drukte hal van het hele museum… Mensen stroomden in en uit (te horen in het hele gebouw, de vloer kraakte namelijk niet normaal).
Zeker niet gek… Want de foto’s waren mega indrukwekkend, en prachtig om te zien.

Het was een genot… en zo gaaf!

Larissa Loman

Boek hier de beste en gaafste museumrondleidingen van Amsterdam

Deel dit bericht

Schrijf je in voor de nieuwsbrief