- Denk na voordat je schiet. Dus geen foto op de Dam van én het levende standbeeld én de duiven én het paleis én je lief. Focus!
- De basis! Hoe sta je als je een foto neemt? Leun tegen een (hopelijk schone) muur of brug. Sta recht en stevig. Druk je camera niet twee centimeter lager op het moment van schieten. Klink banaal, maar is vaak het grote verschil tussen een goede scherpe foto of nét niet.
- Durf dichtbij te komen. Een goede foto sleurt je met de haren erbij. Neem die extra stap en laat je betoveren door de stad. Laat de rimpeling van het water zien, die lach op de Dappermarkt of die brokkelige muur van het grachtenpaleis. Eng hé?
- Neem een ongewoon standpunt in. Klim op boten, bruggen, trappen of hurk! Een mooie manier om de stad eens ‘anders’ te bekijken en nog gezond ook.
- Wat wil je scherp hebben? Die twee mensen of de muur ertussen in? Bedenk dat een halfingedrukte knop vaan scherp stelt in het midden. Even scherpstellen en dan pas een bijzondere compositie maken. Zo gepiept en groots effect.
- Waar is de zon? Onzin natuurlijk dat je met de zon in de rug foto’s moet nemen. Zij-licht maakt gebouwen interessanter en je kunt eindelijk mensen in de ogen aankijken. .
- Zorg voor decorstukken. Een overhangende tak, een wazige massa mensen in de kalverstraat, een fiets. Dat maakt vaak het verschil tussen een platte foto of een levende foto met diepte.
- Laatste gouden tip; Zorg voor een spannende compositie. Een goede compositie is geen kwestie van smaak maar durf, emotie en ‘de gulden snede’
Verdeel je te schieten fotobeeld in het volgende plaatje;
Als je onderwerp(en) op 1 van de snijpunten staat, maakt dit je foto spannender. Natuurlijk is dit slechts een richtlijn, en die zijn er om in sommige gevallen van af te wijken.