Amsterdam expert sinds 1996
eerlijk en persoonlijk advies

Geprezen voor prijs/kwaliteit
door honderden zakelijke klanten

Snel en goed geregeld
1 contactpersoon, 1 draaiboek, 1 factuur

Uitje is succesvol opgeslagen in je favorieten!

Ontdek de Jordaan: 10 tips om te doen in deze prachtige Amsterdamse buurt

Jordaan

“Bij ons in de Jordaan Zing je van hela hola hoeladiejee Bij ons in de Jordaan Zie je de jongens en de meiden dansend gaan (Hatsjee)”. Het ontdekken van de Jordaan is een van de leukste activiteiten die je kunt doen in een van de meest iconische en charmante wijken van Amsterdam. Met zijn kleine straatjes, romantische grachten en bruisende cultuur biedt de Jordaan een unieke mix van geschiedenis en moderniteit. Of je nu een lokale bewoner bent of een toerist die de stad bezoekt, hier zijn 10 tips van mij voor jou om te doen in de Jordaan!

Leestijd: 5 minuten

1. Bezoek de Westerkerk

De Westerkerk is een van de bekendste kerken in Amsterdam en biedt een prachtig uitzicht over de stad vanaf de toren. Het klinkt misschien heel gek, maar die toren doet wat met mij. Je zou kunnen stellen dat ik een oude ziel ben omdat ik zo kan genieten van die toren. Ah ja, dat neem ik maar voor lief!

Elke keer dat ik in Amsterdam ben, moet ik de Westertoren gezien hebben. Ik weet niet hoe of wat, maar als ik langsloop en even staar naar die toren, krijg ik kippenvel. Het doet iets met me wat geen ander gebouw of ding heeft op deze aardbodem. Helaas staat de toren nog tot eind 2024 in de steigers, maar ik kan niet wachten om hem binnenkort weer in zijn volle glorie te kunnen bewonderen.

Wil je de Westerkerk beklimmen? Neem dan contact met ons op!

2. Verken de Negen Straatjes

Bij het ontdekken van de Jordaan mag je de Negen Straatjes zeker niet missen. Deze pittoreske straten vormen het hart van de Jordaan en zijn de perfecte plek om te winkelen. Je vindt er een mix van boetieks, vintage winkels en gezellige cafés. De Negen Straatjes zijn beroemd om hun unieke sfeer en diverse aanbod. 

De Negen Straatjes is de verzamelnaam voor negen dwarsstraatjes die de Heren-, Keizers- en Prinsengracht met elkaar verbinden: Berenstraat, Gasthuismolensteeg, Hartenstraat, Huidenstraat, Oude Spiegelstraat, Reestraat, Runstraat, Wijde Heisteeg en Wolvenstraat.

Een van mijn favoriete winkels in de Negen Straatjes is Amsterdam Watch Company, vanwege hun mooie esthetische winkel en uitstekende service

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Λ R D Ξ N 📸 (@arden_nl)

3. Geniet van de Zaterdagmarkt op de Lindengracht

Elke zaterdag verandert de Lindengracht in een levendige markt waar je verse producten, bloemen en handgemaakte goederen kunt kopen. Het is een geweldige plek om de lokale sfeer te proeven. Ook is het heerlijk om de “echte Jordanezen” te spotten. “Hoe herken ik die?” hoor ik je denken. Nou, hier komt ‘ie:

Accent dat je raakt als een mokerslag: Een Jordanees herken je meteen aan dat onvervalste Amsterdamse accent. Denk aan zinnen als “Hé gozer, alles goed?” en woorden als “pikketanussie” (dat is een borrel, voor de niet-ingewijden). Je hoort meteen dat je met een ras-Amsterdammer te maken hebt.

 De wandelende encyclopedie van de Jordaan: Vraag een Jordanees naar de geschiedenis van een willekeurige straat en je krijgt een college dat de geschiedenisleraar jaloers maakt. Ze kennen elke hoek, elk verhaal en elke roddel. Van de oprichting van het Westerpark tot de beste plek voor een haring – ze weten het allemaal.

Gezelligheid kent geen tijd: Of het nu gaat om een spontaan feestje in een bruine kroeg of een uitgebreide koffiepauze op de Noordermarkt, een Jordanees houdt van gezelligheid. Ze weten de beste plekken voor een biertje, een praatje en een goede dosis Amsterdamse humor.

Casual en stijlvol: Verwacht geen modepoppen in de Jordaan. Een Jordanees kleedt zich praktisch maar stijlvol, klaar voor een dag vol avonturen in de stad. Geen poespas, gewoon lekker jezelf zijn.

4. Bezoek het Anne Frank Huis

Een bezoek aan het Anne Frank Huis is een ontroerende en educatieve ervaring. Leer over het leven van Anne Frank en de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in dit beroemde museum. 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Mirka T. (@mtslava)

5. Maak een rondvaart door de grachten

Een rondvaart door de grachten van de Jordaan is een ontspannen manier om de buurt te verkennen. Kies voor een kleinere boot voor een intiemere ervaring en bewonder de historische panden vanaf het water. Zet je drank koud en geniet.

6. Proef de lokale keuken

De Jordaan heeft een breed scala aan restaurants en eetgelegenheden. Probeer een traditioneel Nederlands gerecht zoals stamppot of geniet van een moderne culinaire ervaring in een van de sfeervolle eetgelegenheden. Mijn persoonlijke favoriet is Café Sonneveld, zeker een aanrader voor een heerlijke avond vol muziek en lekker eten.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Cafe Sonneveld (@eetcafesonneveld)

7. Ontdek de bruine cafés

Deze authentieke Amsterdamse kroegen zijn perfect voor een drankje en een praatje met de locals. Café Chris, Café ’t Smalle en de Blauwe Pan zijn enkele van de meest bekende bruine cafés in de Jordaan. Dompel jezelf onder in de gezellige kroegen en ervaar zelf het Jordaanse gevoel waar ik zo van hou.

8. Bezoek de Bloemenmarkt

De bloemenmarkt op de Singel, net buiten de Jordaan, is de enige drijvende bloemenmarkt ter wereld. Hier kun je prachtige tulpen en andere bloemen kopen om mee naar huis te nemen en indruk te maken op je partner!

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Laura Shaw (@laurelbeth12)

9. Bezoek de Noordermarkt op maandag en zaterdag

Op zaterdagochtend en maandag verandert de Noordermarkt in een schatzoekersparadijs waar antiek, vintage kleding, boeken en kunst wachten om ontdekt te worden. Het is mijn favoriete manier om het weekend af te trappen, slenterend tussen de kraampjes, op zoek naar unieke vondsten en genietend van de levendige atmosfeer. Maak een praatje met de verkopers; ze hebben vaak fascinerende verhalen over de geschiedenis van hun waren en de Jordaan zelf.

Een gratis tip van mij: als je toch op de Noordermarkt bent, scoor dan een appeltaart bij Winkel 43. De lekkerste appeltaart van de stad!

10. Ontdek de kunstgalerieën

Bij het ontdekken van de Jordaan staat het verkennen van de kunstgalerieën centraal. De Jordaan staat bekend om zijn kunstscene, met tal van kleine galerieën die werk van lokale en internationale kunstenaars tentoonstellen. Neem de tijd om door de verschillende galerieën te slenteren en kunstwerken te ontdekken die je aanspreken. Wat ik zelf de mooiste kunst vind? Dat staat op het Johnny Jordaanplein in de Elandsgracht. Met beelden van iconische Jordaanse artiesten zoals Johnny Jordaan (wat Cruijff zou zeggen, “dat is logisch”), Manke Nelis, Tante Leen, Johnny Meijer, Bolle Jan Froger en Mien Froger.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Kamaaachan🇯🇵 (@kamaaachan)

De Jordaan is een buurt die zowel geschiedenis als moderniteit omarmt, met een unieke charme die het voor mij een van de meest geliefde wijken van Amsterdam maakt. Of je nu houdt van cultuur, winkelen of gewoon genieten van de sfeer, het ontdekken van de Jordaan heeft voor iedereen wat te bieden.

 De Jordaan Challenge

Ontdek de Jordaan tijdens deze leuke speurtocht en win samen met je groep de prijs!

Waarom is de Jordaan Challenge zo leuk?

De Jordaan zit vol met verborgen aanwijzingen. Bij elke challenge scoor je punten en leer je zowel de stad als je team steeds beter kennen. Het is de perfecte manier om teambuilding en gezelligheid te combineren. Boek deze speurtocht en je zult zeker veel lachen en ontdekken. Ontdek de verborgen talenten in je team, of het nu handelaren, creatievelingen of levensgenieters zijn. Iedereen zal genieten van de uitdagingen, puzzels én natuurlijk van elkaar. Onderweg kom je langs hoogtepunten van de Jordaan zoals het Johnny Jordaanplein, de Westerkerk en het Anne Frank Huis. Los puzzels op, leer leuke feitjes en laat je verrassen door de originele foto- en filmopdrachten. En onthoud: een sterke teamspirit leidt tot de overwinning! De Jordaan wacht op je.

 Wat kun je verwachten tijdens dit uitje?

Het begint allemaal in een gezellig Jordanees café waar onze enthousiaste spelmaker je groep verwelkomt. We starten met een korte introductie en delen de teams in. Klaar voor de start? Tijd om samen de stad te verkennen en punten te scoren met originele raadsels, QR-code opdrachten, Jordaanse vragen en grappige foto- en filmuitdagingen. Ieder team loopt een zelf uitgestippelde route. Zijn alle antwoorden binnen? Dan is het tijd voor de afsluiter: de prijsuitreiking. Welk team heeft de meeste punten gehaald en gaat naar huis met de prijs? Wil je een speurtocht op maat? We kunnen vragen of opdrachten aanpassen naar jouw wens. Vraag naar de mogelijkheden!

Veelgestelde vragen over de Jordaan 

Wat is de beste tijd om de Jordaan te bezoeken?

De Jordaan is het hele jaar door een geweldige plek om te bezoeken. In de lente en zomer kun je genieten van de bloemen en buitenmarkten, terwijl de wintermaanden perfect zijn voor een knus cafébezoek.

Hoe bereik ik de Jordaan?

De Jordaan is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer, fiets of te voet vanaf het Centraal Station van Amsterdam. Verschillende trams en bussen stoppen in de buurt. 

Zijn er gratis activiteiten in de Jordaan?

Ja, er zijn veel gratis activiteiten in de Jordaan, zoals het ontdekken van de Negen Straatjes, het bezoeken van de markten en het bewonderen van de straatkunst en grachten. Desnoods ga je ergens op een bankje zitten, het liefst in de zon, en kijken naar alle verschillende mensen die deze buurt te bieden heeft.

Kan ik de Jordaan in één dag verkennen?

Hoewel je een goed gevoel voor de buurt kunt krijgen in één dag, raad ik je aan om minstens twee dagen te nemen om echt te genieten van alles wat de Jordaan te bieden heeft. 

Is de Jordaan kindvriendelijk?

Absoluut! De Jordaan heeft veel parken, kindvriendelijke cafés en activiteiten die geschikt zijn voor gezinnen.

Met deze tips ben je klaar om het beste van de Jordaan te ontdekken. Veel plezier met je verkenning van deze prachtige Amsterdamse buurt!

Jesse is jouw Amsterdam expert

Dol op Nederlandstalige muziek en verliefd op de Jordaan – dat ben ik, Jesse Schotanus!  Of je nu op zoek bent naar het perfecte bedrijfsuitje, een uniek event of een effectieve teambuilding activiteit, ik sta voor je klaar. Van Amsterdam tot Rotterdam, en van Utrecht tot Den Haag – ik help je om van jouw dag een groot succes te maken. Bel of mail Puur* Amsterdam en we sturen je een vrijblijvende offerte om jouw bezoek extra onvergetelijk te maken.

Dol op Nederlandstalige muziek en verliefd op de Jordaan – dat ben ik, Jesse Schotanus! 

Of je nu op zoek bent naar het perfecte bedrijfsuitje, een uniek event of een effectieve teambuilding activiteit, ik sta voor je klaar. Van Amsterdam tot Rotterdam, en van Utrecht tot Den Haag – ik help je om van jouw dag een groot succes te maken.

Bel of mail Puur* Amsterdam en we sturen je een vrijblijvende offerte om jouw bezoek extra onvergetelijk te maken.

 

Deel dit bericht

Schrijf je in voor de nieuwsbrief