Ik geloof in goede gidsen. Een topgids maakt het verschil tijdens je uitje. Een onnozele gids maakt je rondleiding en dag tot een hel. Een goede gids zorgt voor buldergelach en een dag die je nooit vergeet. Germain is net nieuw bij Puur Amsterdam en liep voor de eerste keer met een gids door de stad. En keek zijn ogen uit! Hier zijn verslag.
Tour door de “oude” binnenstad van Amsterdam, dinsdag 4 februari 2014 van 11:00 tot 14:30
De dag begon bij het museumcafé Mokum waar we na de introductie van onze gids Liesbeth gelijk het weeshuis gingen bekijken. Normaal gesproken loop ik hier altijd voorbij als ik door de Kalverstraat loop dus ik was zeer verrast dat er zo’n groot gebouw zich bevond achter deze drukke winkelstraat. Na het weeshuis liepen wij door naar het Begijnhof en hier vonden wij het stukje rust in het hartje Amsterdam. Zeer verrassend en net zoals het weeshuis totaal niet verwacht dat we dit zouden vinden achter een drukke straat als de Kalverstraat. Het Begijnhof alleen een keer gezien op Pownews maar nu dus ook in het echt.
Onze tour werd vervolgt via het Rokin via Oudezijds Voorburgwal door de “oude” binnenstad van Amsterdam, dit was voor mij een ervaring omdat ik dit gedeelte op de wallen en zeedijk na nog nooit gezien had. Via het Radisson BLU hotel (waar we even een kleine pauze hadden om op te warmen met een bakkie) de zuider kerk via de Nieuwmarkt, waar we de verhalen te horen kregen over het ophangen van mensen in de tijd van Lodewijk Napoleon.Na de Nieuwmarkt een stukje door Chinatown waar we ons even in China konden wanen, door naar de zeedijk na de foto met mevrouw Bosshardt kwam onze tour ten einde. De dag was het ene verhaal na het andere over de verschillende gevelstenen, nissen en diverse beelden op de daken van de panden, dit zorgde bijna voor een stijve nek aan het eind van de dag. Maar mede door het enthousiasme van de gids en de totale nieuwe ervaring voor mij was het een tour om nooit te vergeten.
Tour door de Jordaan, woensdag 5 februari 2014 van 11:00 tot 14:15
Onze tweede rondleiding was door de Jordaan, met onze “oude Amsterdammer” Jos gingen we op pad. Al gauw kwamen de mooie verhalen over de Jordaan naar boven. Waar het gezegde de gezelligheid van de Jordaan vandaan komt en dat de Jordanese vinden dat de Westerkerk bij de Jordaan hoort. Terwijl de Westerkerk zich niet in de Jordaan bevind, maar in het “rijke” gedeelte van Amsterdam. We waren nog geen 3 stappen in de Jordaan en daar begon onze Jos al, met te vertellen over het stambeeld van bolle Jan en mies. Hij vond dat dit standbeeld niet thuis hoorde op het Johnny Jordaan plein. Dat het maar een gift was van Rene Froger aan zichzelf, en dat op dat plein alleen mensen mochten staan die echt met de Jordaan verbonden zijn. Het enige positieve wat Jos kon vertellen was dat het in ieder geval in dezelfde stijl was als de vier andere standbeelden.
Stukje verder gelopen vertelde Jos dat steeds meer dure kledingwinkels en merken zich willen vestigen in de Jordaan waardoor er nu een mix was dus de yup en de ‘oude Jordanese’ en dat deze mix op dit moment perfect is maar dat het niet te ver door moet slaan, mede omdat de Jordaan altijd de wijk was geweest voor de arme Amsterdammer. Hoe verder we de Jordaan inkwamen hoe gemoedelijker alles werd, de kroegen en de winkels lieten we achter ons en de gemoedelijke woningen en hofjes kwamen te voorschijn. Jos vertelde dat de hofjes in de Jordaan allemaal particulier aangelegde hofjes waren door de wat rijkere bewoners die geen kinderen hadden om voor ze te zorgen, wanneer deze bewoner ziek zou worden ging hij of zij ervan uit dat de bewoners waar hij onderdak voor geregeld had dan over hem/haar zou ontfermen. Deze hofjes werden dan zo bebouwd dat er een kapel was, een gemeenschappelijke pomp en een secreet (daar komt het gezegde vuil secreet vandaan).
Daarnaast vertelde Jos dat over de nummering die gedaan was in Amsterdam, altijd vanuit het noorden was en stel dat het niet vanuit het noorden kon dat het dan vanuit de dam gedaan wordt. En als er nummers miste dat dit kwam doordat er normaal huizen zaten achter de originele straat. Dit kwam doordat er zoveel ruimte tekort was dat elke vierkant meter in de Jordaan gebruikt werd. Na een aantal hofjes kregen we ook nog één van de acht originele gootstenen te zien die in Amsterdam te vinden zijn. Jos legde uit waarom de oude grachtenpanden naar voren leunen en uit elkaar staan, de functie van het kattengat. En voornamelijk hoe gezellig de Jordaan wel niet is. Al met al weer een zeer leerzame dag!